De wilde wei - Biovoeding

motstraat 48, 3570 Alken
Biovoeding Alken

De Wilde Wei is een biofruitprojekt dat zich op de korte keten richt en wil een rol spelen in de lokale economie. Vermits zij zich niet aan een veiling wenst te verbinden zoekt zij afzet in de onmiddellijke omgeving en wat de teelten betreft wordt de gang van het seizoen gevolgd te beginnen met kruisbessen, kersen en krieken, verschillende frambozen, witte, rode en zwarte bes,  pruimen en bramen appelen en peren, noten. Vermits de biomarkt in Alken en omstreken zo goed als verzadigd is, nijpt er een tekort aan afzet. Gelukkigerwijs houdt ik me al langer bezig met het bewaren van fruit. Drogen, ontsappen, opleggen op azijn en alcohol, confituur en siropen zijn mijn wekelijkse bezigheden doorheen het jaar. Ooit wou ik mosterd maken. Dat lukte me niet maar appelcider- azijn maken is mij wonderwel gelukt. Dit opent voor mij vele mogelijkheden. Door op vele markten mijn ogen goed de kost te geven, met veel geïnteresseerden te raisoneren  en veel te experimenteren ben ik op een aantal interessante toepassingen gestoten. Lectuur en andere leerden mij dat Ciderazijn in deze streken al eeuwenlang veelvuldig gebruikt werd. Wij hebben echter veel volkskennis overgelaten aan de industrie en we vinden het veilig als we onze voeding zo goedkoop mogelijk in het warenhuis gaan halen. Dit brengt veel nare gevolgen met zich mee zoals overdreven voedselkilometers, weinig eerlijke handel, milieuverontreiniging enz...

De wilde wei is sinds kort officieel door het agentschap van voedselveiligheid goedgekeurd als azijnboer en verwerker van fruit door middel van detailhandel. Door deze klif genomen te hebben is een weg ingeslagen die mij toelaat nog meer te specialiseren in bewaartechnieken en het experimenteren met allerhande technieken en recepten om smaakpapillen te verwennen en daarenboven een heel gezond voedingspatroon te promoten.

nog een andere intro, die van de website :

De wilde wei is een kleinschalig 100% natuurlijk fruitbedrijf

met veel Biodiversiteit

houdt zich bezig met

juice of life, levenselixir

 Of jus de vie

 Zuur bewaart,

 Azijn verjongt

Tis nen smoelentrekker

 tot aant plafond

 

Het plezier van de markt is dat sommigen die iets over je product weten,  ook vertellen en zo bouw je ’n leuk lexicon over je product, in dit geval de smoelentrekker. Mensen houden van zuur, van jongs af aan; de kreet van zuur in je mond doet je allerlei bekken trekken. De smoelentrekker, daar kom je even mee toe en is een plezant uit het leven gegrepen realiteit. 

De wilde wei produceert fruit op een natuurlijke wijze, ze probeert natuur en fruitproductie met elkaar te laten overeenstemmen. Alle levende wezentjes zijn welkom op dit terrein. Ik heb geen weet van kilo’s per vierkante meter of andere traditionele essentie van het telen van fruit maar mijn enthousiasme om in een rustige omgeving bezig te zijn in functie van de natuur en daarenboven gezonde en bovenal lekkere vruchten te veroorzaken,  vind ik top.

Omdat ik zo van mosterd en het experiment hou, wou ik mosterd maken en ben in appelazijn blijven steken, appelciderazijn namelijk.  Appelciderazijn is een eeuwenoud wondermiddel  en vooral bekend voor haar helende eigenschappen en dat is een understatement want het werkt ook en vooral preventief.  Volgens de literatuur is het een voorloper van antibiotica omdat het te pas en te onpas werd ingezet tegen allerlei kwaaltjes met dien verstande dat appelazijn supergezond is. Een goede maag getuigt van gezond verstand en appelazijn kan daarbij goed helpen.

Mosterdblad is hier veelvuldig aanwezig en ik geloof in de kracht van het mosterdzaadje want zo’n lekker pittige salade wil je aan iedereen  laten kennismaken   mmm  en het past zo hard bij een saladesaus;  er bestaat geen echt nederlands woord voor.  Vinaigrette vind ik zo lekker en daarenboven vervult het de functie van een aperitief maar evengoed van digestief want azijn prikkelt de spijsvertering voor en na de maaltijd. In de franse keuken is de starter steeds een salade met 4 potjes zijnde peper, zout, olie en azijn die standaard op tafel staan. Na de starter komt de hoofdschotel.

Vermits de biomarkt in Alken en omstreken helemaal vol zit met de meest gedreven professionelen,  is mijn afzetgebied klein en richt ik mij op plaatselijke, bio-  en Boerenmarkten.  Vandaag moet ik  besluiten dat de digitale snelweg noodzakelijk is om mijn producten aan de man/vrouw te krijgen. Wat verkoopt de Wilde Wei ?   en Waar kan je die producten kopen ?

De kracht van mijn product is de ‘smaak’. Als je de vrucht plukt om mooi bij de klant te arriveren, pluk je groen en onrijp om de vrucht mooi en acceptabel bij de klant te krijgen en daardoor verlies je veel smaak. Hier wordt fruit rijp geplukt   en als de rijpe vrucht in de avond niet weg is maak ik er concentraat van en die bewaar ik net zo lang ik wil maar wat ik bedoel is dat als de vrucht volledig tot haar recht mag komen dan is een zure bes plots een suikerbom (maar die kennis is verloren gegaan)  Mijn siropen zijn voldoende zoet met slechts 300g candijsuiker op 1 liter sap. In de toekomst kan ik zoeten met het ingekookte sap van kersen en druiven maar een andere bewaartechniek is drogen. En gedroogd fruit is de meest gezonde manier om te bewaren omdat alle voeding in de vrucht aanwezig blijft behalve het water. Dit gedroogd fruit heeft een eindbestemming gevonden, namelijk Chutney. En dit product samen met de Pickles is de nieuwe confituur. “Een eindeloos experiment” en net dit is de drive van de kleine ondernemer, de voldoening van het bezig zijn met de dingen die je belangrijk vindt, een eeuwige zoektocht, een queeste. ;-))


Ik was Bio maar ben te klein om dat te kunnen betalen maar ik ben nog steeds meer bio dan bio. Dus biovoeding is eigenlijk uitgesloten. AppelAzijn - Ciderazijn -  Kombucha  zou de lading al meer dekkenKenmerken
  • Biovoeding
  • Bio groeten
  • Bio fruit

Openingsuren

  • Maandag Op afspraak
  • Dinsdag Op afspraak
  • Woensdag Op afspraak
  • Donderdag Op afspraak
  • Vrijdag Op afspraak
  • Zaterdag Op afspraak
  • Zondag Op afspraak

Contactgegevens


De wilde wei ligt in de gemeente Alken.